27 Ocak 2017 Cuma

İstanbul Fotoğrafları: Tahtakale ve Kar

İstanbul Fotoğrafları: Tahtakale ve Kar

Kış mevsimi bu yıl yağan kar miktarının çokluğuyla kendini iyice hissettirdi. Bazı yıllar kara hasret kaldığımız düşünülürse bu yılın oldukça verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Deniz kıyılarında yaşayanlar bilir rakımdan dolayı kar tutmaz. 2017'nin ocak ayında ezberler bozuldu ve kar 2-3 gün kadar bozulmadan kalmayı başardı. Ortaya çıkan beyazlığı, karlı manzaraları fotoğraf makineleriyle ölümsüzleştirmeyen herhalde yoktur. Evimin penceresinden üzerine kar yığılmış ağaçların fotoğraflarını çekerek ben de bu gruba dâhil oldum. Hemen aşağıda bulunan karlı sakız ağacı bu fotoğraflardan birisi.


 Kar sonrası Eminönü tarafına geçmek durumunda kaldım. İşlerimi bitirip Mahmutpaşa-Tahtakale-Mısır Çarşısı güzergâhını izleyerek Kadıköy’e gidecek olan vapurlara ulaşmaya çalışırken, esnafın çalışmalarına tanık oldum.


Havaların ısınmasıyla eriyen kar, su olmuş şehir içinde kendine gidecek yol arıyordu. Güzergâhım yokuş aşağı olduğu için akan selle birlikte aşağıya doğru yürürken gördüğüm manzarayı çekmesem olmazdı.


Selin önünü, henüz erimemiş karla oluşturdukları setle kesmeye ve suyu fazla dağılmadan mazgalların içine doğru yönlendirmeye çalışan esnafın hummalı çalışması görülmeye değerdi.



Geniş açılı lens kullanarak (18-55 objektif) renkli çektiğim fotoğrafları, Photoshop’ta bulunan “görüntü-ayarlamalar-siyah/beyaz” sekmelerini izleyerek siyah beyaz hale getirdim. Gereksiz bulduğum kenarlardaki detayları kırptım ve yakınlaştırma uyguladım. Normalde Canon 60D markalı fotoğraf makinesiyle siyah beyaz çekim yapılıyor. Ancak, ton kaybı çok oluyor. Renkli çekip sonradan siyah beyaza çevirdiğinizde her rengin yoğunluğu için ayarlama yapma imkânınız oluyor.